Welcome to the Moonsorrow Interviews Compilation!
Here you will find more than one hundred Moonsorrow interviews, many of which have already disappeared from where they were originally posted. Check the Index and Contact pages above and the notes in the left column for more info.

Sunday, July 24, 2011

Zware Metalen / May 2005

Link

Donderdag 12 Mei 2005 - 0:31
Interview met Moonsorrow

Het epische Pagan folk metal album Verisäkeet van het Finse Moonsorrow heeft op mij een tijdje terug behoorlijk wat indruk gemaakt. De prachtige melodieën doen je even terug in de tijd wanen tussen de strijdende Heidense Finse bevolking die zich weerden tegen het opkomende christendom of zoals zij het noemden: De Witte Plaag. Ook de black metal invloeden komen op dit album weer aardig de kop op steken. Hoog tijd om de band aan de tand te voelen. Gitarist Mitja aan het woord:

Hoe staat het met het leven hedendaags in het land van de duizend meren?

Ik ben vorige week nog wezen zwemmen in één van die duizend meren, maar het water was zo verschrikkelijk koud dat ik een griepje opgelopen heb...
Het is hier eigenlijk best koud voor de tijd van het jaar, maar het wordt nu wel steeds warmer. Ik zag onze lieflijke vrouwe president Tarja Halonen gisteren nog een ijsje eten, dus dat moet wel een teken zijn dat de zomer voor de deur staat. Naast het weer is alles hier prima.

Ten eerste wou ik even zeggen dat jullie laatste album Versäkeet erg veel indruk op mij heeft gemaakt. Zijn jullie als band ook 100% tevreden over het eindresultaat?

Ik weet niet of je ergens 100% tevreden over kunt zijn, maar we zijn zeker 96,5% tevreden...
Er zijn natuurlijk altijd van die kleine dingetjes die je achteraf zou willen veranderen, maar er is niks waar ik iets over te klagen heb.

Wat mij vooral opvalt aan het album is het extreem epische karakter van de nummers. Hij is minder progressief en bombastisch als jullie voorlaatste werk Kivenkantaja. Was dit in eerste instantie ook de intentie of is dit het resultaat van een natuurlijk proces?

Beide een beetje eigenlijk. We wilden niet op dezelfde progressieve voet verder als op Kivenkantaja, dus het was eigenlijk een natuurlijke keuze om met een wat rauwer, eerlijker en bijna "regressief" album op de proppen te komen in vergelijking met het vorige werk.

Kun je omschrijven hoe het schrijfproces bij een band als Moonsorrow in zijn werk gaat? En wanneer vinden jullie dat een nummer helemaal af is?

Iedereen (vooral drummer Marko en gitarist Henri) bedenkt riffs en kale versies van de nummers thuis en om de zoveel tijd sturen we elkaar mp3's via e-mail om weer nieuwe ideeën op te doen. Daarna, normaalgesproken zo'n twee maanden voordat we de studio induiken, beginnen we met het houden van sessies in Henri's thuisstudio alwaar we de nummers tot een geheel gaan smeden en daar maken we dan demo's van. De allerlaatste week voordat we de studio in gaan, gaan we de oefenruimte in om als band met elkaar te repeteren. Dus het komt er op neer dat we de nummers niet of nauwelijks met elkaar oefenen.
Vooral op Verisäkeet werden de nummers erg lang en bijvoorbeeld het nummer Pimeä was reeds tien minuten lang toen we nog steeds vonden dat er iets miste, dus werd ie uiteindelijk dertien minuten lang. We willen niet in de songs gaan knippen of iets dergelijks; we laten het nummer rijpen en vormen en het is pas klaar wanneer wij vinden dat ie klaar is. Of het nou zes of vijftien minuten lang is.

En hebben alle bandleden daar evenveel zeggenschap over? Oftewel: heeft elk bandlid invloed op de band en op de nummers? En op welke manier?

Ja uiteraard. Marko en Henri komen met hun composities en hun manier van spelen en Ville (zang/bas, red.) schrijft de teksten. Mijn grootste persoonlijke ivloed op het geheel is met name mijn gitaarstukken en solo's.

Even wat anders. Finland is langzaam aan het uitgroeien tot en van de grote metallanden. Hoe is het leven in een land als Finland voor een metal-freak en hoe populair is Moonsorrow in zijn vaderland?

Metal is vrij mainstream in Finland. De meeste van de best verkopende bands hier speelt wel een of andere vorm van metal. Moonsorrow is ook verrassend populair aangezien onze laatste twee albums hier in de top 20 zijn beland. Ik denk dat de grootste hype rond de band zo'n twee jaar geleden was, maar ik sta altijd weer versteld hoeveel publiek er op onze optredens afkomen en hoeveel onze muziek lijkt te betekenen voor onze fans.

Hier in Nederland beginnen jullie ook aardig populair te worden. Bestaat er een kans voor een optreden op korte termijn in ons kikkerlandje? En wat kunnen we dan verwachten? Zullen jullie, net als op de foto's in de layout van het nieuwe album, volledig bedekt met modder het podium betreden?

Ik hoop dat we heel snel naar Nederland kunnen komen. Jammergenoeg hebben we daar nog nooit gespeeld. Waarschijnlijk zullen we ons dan volledig besmeuren met koeienbloed!

Afgesproken!
Even over de teksten: alle teksten zijn in het Fins. Is er een speciale reden waarom jullie ervoor kiezen om jullie moedertaal te gebruiken in de teksten?

Nou, als onze onderwerpen en thema's over de oude Finse en Scandinavische cultuur gaan, past het er gewoon beter bij als we onze eigen taal gebruiken. Daarnaast is het Fins een erg poëtische taal, dus is het een goede keus om het te gebruiken in plaats van andere talen.

Ik ben in ieder geval blij dat jullie de vertalingen van de teksten op jullie website geplaatst hebben, want dat Fins is als Chinees voor mij. Het is ook behoorlijk verschillend met de talen van buurlanden als Noorwegen en Zweden. Kun je uitleggen waar de taal zijn oorsprong vindt?

Poeh, dat is wel een erg moeilijke en wetenschappelijke vraag!!
Het Fins is verwant aan bijvoorbeeld het Ests en het Hongaars. Het schijnt dat de oorsprong van het Fins ligt in centraal/oost-Europa waar bepaalde delen van de bevolking duizenden jaren geleden richting het noorden afreisden helemaal naar Scandinavië en naar het noordoosten van Europa.

Zijn jullie teksten gebaseerd op historische feiten of zijn ze juist bedoeld vanuit een metaforisch heidens oogpunt?

Maar één of twee nummers zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen en hedendaags zijn de nummers vooral erg abstract en poëtisch. De heidense gedachte en de "spirit" van het noorden is nog steeds erg aanwezig in zowel de muziek als de teksten.

Ik hoor meer variatie dan ooit in de songs op Verisäkeet. Van inventieve, catchy folkdeuntjes tot razende black metal erupties. Hebben deze rigoreuze sfeerovergangen iets te maken met het tekstuele concept of zijn ze gewoon zo ontstaan?

De teksten zijn voor het grootste gedeelte vrij donker en ook agressief, maar het hele concept achter het album is behoorlijk "down to earth" en de nummers zijn samengevoegd door middel van geluiden uit de natuur, vandaar de totaal verschillende passages en elementen in de songs. Dit keer hebben we niet zoveel progressieve elementen gebruikt, dus blijft er meer ruimte over voor de traditionele folk-instrumenten en passages.

Hoe kijk je terug op de band van het prille begin tot vandaag de dag? Is er ooit een moment geweest dat het voortbestaan van Moonsorrow op de rand van de afgrond balanceerde?

Nee, niet echt. Ik denk dat dat moment nog steeds aardig ver voor ons ligt. Ik weet niet of we nog zoveel albums gaan maken, maar ik moet er op dit moment niet aan denken dat deze band ophoudt met het maken van muziek.

Terug naar de muziek. Op het nieuwe album hoor ik naast natuurlijk het typische Moonsorrow geluid en de Bathory invloeden tevens wat invloeden van bands als Helheim, Thyrfing, Hades Almighty en zelfs Kampfar (vooral in de black metal stukken). Hebben jullie een speciaal verwantschap met deze bands of is dit puur toeval? En waar halen jullie trouwens jullie muzikale inspiratie vandaan?

We zijn inderdaad allemaal gek van Helheim en vooral van Thyrfing en ze hebben wel degelijk enige invloed gehad. Maar ik zou niet willen zeggen dat je die link nou zo snel met ons materiaal op Verisäkeet kunt leggen. Kampfar ken ik niet zo goed, ik neem aan dat dat nooit van invloed is geweest bij een ieder van ons. De Bathory-factor daarentegen is er altijd!

Voordat het album uitkwam, gingen er geruchten de ronde dat jullie een uitsluitend agressief en haatvol album zouden uitbrengen. Omdat de werktitel Rääh Rääh Blääh was, ging ik ervan uit dat dit om een grap ging. Waarom deze misleiding? Of hebben jullie werkelijk plannen om zoiets te gaan doen?

Het was niet misleidend bedoeld. Het was bedoeld als een grap, maar veel mensen namen het zo serieus allemaal. Het stond niet eens in de officiële nieuwssectie op onze website! Het stond in ons studio dagboek en Blabbermouth haalde het daar vandaan en verspreide het gerucht als een officieel persbericht. MAAR: Vanwege alle hype en vragen rond deze grap, hebben we de opnames van het volledige Rääh Rääh Blääh-album vorige week net afgerond!!! And het is een geweldig album!!! Ik zou zeggen check out de foto's van de enorm bezopen opnamesessies die we op onze website hebben geplaast.


(HIER dus, red.)


Waar is de band op dit moment mee bezig? En wat kunnen we in de (nabije) toekomst van jullie verwachten?

Op dit moment staat Moonsorrow even op een laag pitje. We zijn nu vooral met onze andere projecten bezig, maar in juni is het de bedoeling dat we een tour door Europa gaan doen. Hopelijk zullen spoedig meer data bevestigd worden en hopelijk ook in Nederland!!!

Dat mag ik toch wel hopen ja! In ieder geval hartelijk bedankt voor je tijd en als je verder nog iets tegen onze Nederlandse en Vlaamse lezers wilt zeggen, hier is je kans.

Ik weet dat er erg veel koeien in jullie land rondlopen en omdat we dus koeienbloed gebruiken op het podium, wou ik vragen of de plaatselijke kruidenierswinkel wat diepgevroren koeienbloed voor ons wil bewaren wanneer we jullie koeienland bezoeken, zodat we jullie dieren niet hoeven af te slachten. Bedankt alvast!

Ja, jij ook bedankt...

No comments:

Post a Comment