Welcome to the Moonsorrow Interviews Compilation!
Here you will find more than one hundred Moonsorrow interviews, many of which have already disappeared from where they were originally posted. Check the Index and Contact pages above and the notes in the left column for more info.

Monday, July 25, 2011

HeviHovi / Probably March 2005

Link

Moonsorrow

Verilättyjen syönnin jälkeen Moonsorrow rysäytti pihalle kautta aikojen aggressiivisimman ja tummimman kokopitkänsä. HeviHovi yritti ottaa selvää miten kaikki ajautui tähän tilanteeseen. Haastattelu tapahtui MetalFesteillä Kultturitukun backstagella. Kysymyksiin vastasi pääasiassa Henri Urponpoika Sorvali.

Teiltä tuli juuri Verisäkeet pihalle. Se kuulostaa huomattavasti uhkaavammalta kuin edelliset tuotoksenne. Oliko se vahinko vai ihan harkittu teko tuottaa hieman bläkimpää materiaalia?
- Kyllä se ihan harkittu tuotos oli. Ei se mielestäni kummemmin eroa niistä muistakaan levyistä siinä vain on black metal vaikutteet enemmän pinnassa. Onhan ne siellä pinnan alla aina kyteneet. Seuraavalle levylle tulee pelkkää blastia ja surinaa.

Sounditkin mukailevat aika pitkälle levyn tunnelmia. Sekin lienee harkittua?
- Soundit ovat ehdottoman harkitut. Ei niinkään sen musiikkityylin takia, vaan päätettiin jo ajat sitten, että tällaista soundia tullaan tekemään. Sattui nyt vaan sopimaan soundit ja musiikki hyvin yhteen keskenään.

Onko tuolla levyllä jotain vanhoja riffejä? Levyn jotkut riffit voisivat tyylinsä perusteella hyvin olla jopa Ikuisen talven ajoilta.
- Ei me siltä demolta takaisin vaikutteita olla otettu. Se ei juurikaan edusta sitä mitä me teemme nykyään. Vastaus kysymykseen: Ei, emme ole käyttäneet vanhoja riffejä.

Mistä aineksista syntyy tyypillinen Moonsorrow-biisi?
- Tyypillinen Moonsorrow syntyy todennäköisesti ensin muutamista riffeistä, joita rupean latailemaan yhteen. Alan kokeilemaan erilaisia melodioita siihen päälle. Joskus syntyy ensin melodia ja siihen sitten keksitään soinnut. Joka ikinen joka tekee biisejä, tekee ne eri tavalla. Biisit kuitenkin koostuvat hirveästi eri osista ja kerroksista, joita siirrellään toistensa päälle ja pois. Esimerkiksi sointukierto A:n päällä on melodia A, mutta myöhemmin sointukierto A:ta voidaan käyttää melodia B:n päällä, yhdistellä niitä ristiin ja saada enemmän tematiikkaa mukaan. Yritän rakentaa biisejä enemmän kokonaisuuksina kuin riffikavalkaadeina.

Mistä haette inspiraation biisin tekoon? Nypläättekö tietokoneen ääressä kitaraa vai tuleeko inspiraatio jostain muualta?
- Fiilis löytyy ulkomusikaalisista seikoista. Ne on ne ihmisten sata kertaa kuulemat luonto ja muut asiat. Harvemmin sitä tulee istuttua ja sävellettyä koneen ääressä. Tietysti joskus saattaa joitain osia syntyä silläkin tavalla, mutta kyllä se alkukipinä tulee siitä fiiliksestä mikä tuo sen riffin yhtäkkiä päähän.

Olette joka levyllä kehittyneet hieman johonkin suuntaan. Kuitenkin materiaalinne tunnistaa aina Moonsorrowiksi. Mitkä ovat teidän tunnistettavimmat elementit?
- En suostu paljastamaan niitä, koska muuten kaikki rupeavat kopioimaan meitä. Siellä on paljon asioita mistä meidät tunnistaa. Tiettyjä sointurakenteita, harmonioita, komppeja ja erilaisia sovituksellisia ratkaisuja mistä meidät saattaa tunnistaa samaksi bändiksi. Kyllä me siihen tähdätään, että kaikki mitä me tehdään kuulostaa Moonsorrowilta.

Ette varmastikaan ole miettineet mihin suuntaan olette seuraavaksi kehittymässä kun edellinen levy vasta tuli pihalle. Varmaan taas kuitenkin johonkin suuntaan liikutte, ettekä pysy aivan täysin samalla alueella.
- Aika samoilla meiningeillä tästäkin eteen päin mennään. Voi olla, että mennään vieläkin mustemmaksi tai sitten teemme konehomoilua. Ei sitä ikinä tiedä.

En kerennyt hirveästi perehtymään vielä sanoituksiin, mutta sen verran taisin ymmärtää, että ne ovat enemmän fiilispohjalta rakennettuja kuin suoraa tarinan kerrontaa.
- Ei nyt nyt ehkä fiilispohjalta. Mutta se nyt on selvää, että siinä ei ole mitään selkeätä tarinaa tällä kertaa. Sellaista en edes halunnut sinne. Niin, sanoja peräkkäin ja ihmiset luulevat, että se on taidetta. Ei vaan, teen niin kuin normaalisti teen eli kuuntelen hienoja kappaleita mitä nämä urpot ovat säveltäneet ja yritän kirjoittaa niistä fiiliksistä mitä kappaleista irtoaa.

Nyt mielestäni laulusuoritukset kuulostavat siltä miltä musiikkikin eli ne mukailevat soitannan sen hetkistä tunnetta. Eli jos biisissä on epätoivoa, sitä on myös silloin laulussa. Tuntuu siltä, että fiiliksiä on tällä kertaa mietitty paremmin.
- Niinhän sen on aina pitänyt olla, että laulukin kuvastaisi sitä musiikin ja lyriikoiden tunnetiloja. En vain aikaisemmin yltänyt siihen, mutta tällä kertaa onnistuin siinä mitä lähdin hakemaan. Ehkä sinne tuli vähän liikaa erinäköistä tavaraa, mutta se on vain siistiä.

Kävitte Saksassa levyn julkkareissa. Mitä siellä tapahtui?
- Meillä nyt vain sattui tulemaan ensimmäinen keikka levyn ilmestymisen jälkeen Saksaan. Se oli hyvä keino leikkiä suuren luokan bändiä ja sanoa, että tämä on meidän levyn julkaisukeikka. Saksassahan tapahtui vaikka mitä. Kukaan ei kyllä ottanut turpaan eikä tapellut muutenkaan. Pornoa ostettiin, strippikapakoissa käytiin, juotiin pahaa kaljaa ja syötiin pizzaa - ja käytiin Hesburgerissa.

Miten saksalainen yleisö otti teidät vastaan kun kuitenkin laulatte suomeksi?
- Kyllähän ne otti vastaan. Opimme paljon hyödyllisiä sanoja heiltä mitä voimme vastaisuudessa käyttää. Osaamme nyt tilata baareista erilaisia drinkkejä vitun nopeasti.

Koska teiltä tulee saksankielinen levy Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen malliin?
- Se on työn alla ollut jo pitkän aikaa. - Meillä on sellainen toinen bändi kuin "Patriot 14" -niminen orkesteri. Niiltä on tulossa saksankielinen albumi huhtikuun 20. päivä ensi vuonna. - Tullaan laulamaan ruskeatakkisista miehistä, kansallisylpeydestä, lyhyistä tukista, ihanista lihaksikkaista miesvartaloista maihinnousukengissä.

HeviHovin lukijakunta on hieman erilaista. Jostain syystä he haluavat tietää kuinka paljon te vedätte porkkanoita vuodessa.
- (pitkään kestänyt syvä, vaivaantunut hiljaisuus)
- Olen allerginen porkkanoille
- Se on harmillista
- Pitäisikö tämä kysymys kysyä Ensiferumilta?
- Maanviljelijän multihuipennus!
- Sinä et syö yhtään porkkanoita, etkä banaaneita.
- Perunoita minä syön.
- Jatketaan perunoista.
- Monta perunaa syöt vuodessa?
- Se riippuu satovuodesta. Jos on ollut hyvä sato niin kapallinen tunnissa menee.
- Tokka!
- Tokka? Kas kun ei sumpullinen perunoita.
- Riittikö tämä vastaukseksi?
- Eiköhän!

Kiitoksia Moonsorrow!

Takaisin

No comments:

Post a Comment